Vakantie in Canada

Op naar Vancouver

Het is alweer een paar maanden terug, maar ik wilde toch nog iets schrijven over ons Canadees avontuur afgelopen Mei.  Wij hadden via een Nederlandse organisatie een camper (RV) weten te huren, voor een zeer scherpe prijs.  Daar kleefde wel een voorwaarde aan vast. We moesten de camper binnen 25 dagen van Vancouver BC naar Halifax NS brengen.  Dus van kust naar kust in Canada.  Die uitdaging dachten wij wel aan te kunnen gaan, dus begin Mei boekten we tickets naar Vancouver in Canada en brachten daar eerst een paar nachtjes door in een AirBnB.  We versleten weer een paar millimeter schoenzool tijdens het verkennen van deze stad.

De RV ophalen

Na een paar dagen toerist te hebben gespeeld, was het tijd om onze camper op te halen.  We bestelden een Uber die ons met bagage bij het bedrijf Fraserway afzette.  Een mevrouw die uitstekend Nederlands sprak stond ons te woord. Ze was een beetje in de war omdat ze niet wist of ze nu Engels of Nederlands met ons moest praten.  Wij hebben geen problemen met beide talen, maar dat vond ze toch wel moeilijk.  Na veel handtekeningen zetten, kregen we dan een uitleg van “onze” RV.  Het was voor ons niet de eerste keer, dus het verliep allemaal vlot.  We reden al snel het terrein af met het 8 meter lange mormel, en gingen op weg naar Kamloops.  Dit was alleen een stop onderweg om het niet te gek te maken de eerste dag.  Ons uiteindelijk doel was Banff en Jasper National Parks.

Effe wennen

Het zijn grote voertuigen die campers, maar als je eenmaal bent gewend aan de afmetingen rijdt het alsof je nooit anders hebt gedaan.  De eerste camping is weer even een vuurdoop om alles even uit te proberen.  Het driepits gasstel en magnetron oventje wordt benut om van ingrediënten, die we onderweg hebben gekocht, te verwerken tot een maaltijd.  ‘s Avonds maken we gebruik van de laptop om wat afleveringen van “Last Ship” te kijken.  Het gaat er allemaal vrij huiselijk aan toe. En het gaat vooral in een veel rustiger tempo dan in de vorige camper vakantie. Maar het weer will niet echt meewerken.  In Banff zitten we in de sneeuw en lekker buiten wandelen zit er niet echt in.

Het plan om verder te rijden naar Jasper valt ook in duigen als we horen dat er een sneeuwstorm aankomt die een dag of drie gaat duren.  Dus maken we het plan om maar een wat zuidelijkere route te nemen.  In plaats van hier te blijven winteren, gaan we via de USA naar het oosten.  We slaan Saskatchewan en Manitoba over en rijden via de US staten North Dakota, Minnesota, Wisconsin en Michigan.  Dat scheelt ook in de brandstofkosten, want de prijs van benzine in de US is een stuk lager dan in Canada en het bakbeest lust wel een slokje.

Naar Amerika

We richten onze neus naar het zuiden waar we door een vrolijke US grensbeambte worden verwelkomd.  Onderweg zoeken we hier ook nog een fort voor mij op: Fort Union in North Dakota.

Dan wordt het een kwestie van rijden, kamp opzetten, koken en slapen.  We moeten een behoorlijke afstand afleggen en willen de meeste tijd in Nova Scotia doorbrengen.  Ruim 4000km wordt zo verwerkt, maar we genieten van de uitzichten en de stops onderweg.  We vermijden grote steden en blijven voornamelijk in de natuur.  Dat wordt wat problematisch als we Canada weer inrijden.  Het weer is hier nat, het is vroeg in het seizoen en veel campings zijn nog gesloten.  We bellen af en toe voorruit om toch verzekerd te zijn van een redelijke plaats, maar als het niet anders kan zijn we bereid in het wild te kamperen.

Terug naar Canada

Vanuit de Upper Michigan peninsula rijden we Ontario binnen.  Ditmaal een minder vriendelijke Canadese grensbewaker, maar uiteindelijk mogen we doorrijden.  Onze camping ditmaal is aan een uitloper van Lake Huron.  Ik moet zeggen dat we het wel steeds treffen met de locaties van de campings.  Het is veelal mooie omgeving en wij krijgen als enige gasten vaak de beste plekjes, soms met korting omdat ze nog niet echt open zijn.

Ook zien we voor het eerst in Canada ook de zon even schijnen, maar we hebben voornamelijk veel regen en grijze dagen op deze vakantie.  Maar het is een lekker luie vakantie en we genieten van de vrijheid.  Ons einddoel komt snel dichterbij.

Nova Scotia

Sommige mensen die we spreken zijn onder de indruk van de afstand die we hebben afgelegd.  Voor ons ging het eigenlijk ongemerkt.  We brengen eigenlijk de meeste tijd door aan de oostkust, en snijden nog even de weg af door via de US staat Maine te rijden.  Van Nova Scotia zijn we allebei wel onder de indruk.  Het is een staat met veel historie, meer dan we dachten.  Veel Engelse invloeden, maar ook veel Franse.  Voortdurende schermutselingen met de Amerikanen, ook voordat dit een officieel land was.  Sommige Acadians hebben nog meegevochten in de revolutionaire oorlog van de Amerikanen.  Ook hier kan ik mij vergapen aan de forten uit deze periodes: Louisbourg en Fort Anne zijn wel hoogtepunten.

 

De geschiedenis van de indianenstammen is treurig, zoals overal op het Amerikaanse continent.  De ontmoetingen met de Europese kolonialen kwam hun duur te staan.

Weer naar huis

Aan het eind van de rit moeten we de camper weer inleveren in Halifax.  Deze stad is veel compacter opgezet dan de meeste grote steden in Noord Amerika.  Het manoeuvreren van ons monster is dan ook een behoorlijke uitdaging in de kleine straatjes.  Maar we komen er zonder kleerscheuren vanaf en brengen nog een paar dagen in Halifax door voordat we weer naar huis terugvliegen.  Met wat vertraging in Newark door het onweer daar, weten we toch Denver weer te bereiken.  Alles is er nog, en het is ook daar erg regenachtig geweest dus alles is groen.  Maar gelukkig een stuk warmer en zonniger, dus we zijn blij weer thuis te zijn.

2 gedachten over “Vakantie in Canada”

  1. Hallo familie van Helden,

    Op de site USA4ALL heb ik Loek zijn reactie gelezen dat jullie ook de trip Vancouver – Halifax hebben gedaan. Ook heb ik zojuist heel snel op de site “Home on the Range” het verslag gelezen. Maar zal het morgen nog een keer doen want ik moet zo mijn vrouw Cobi en dochter Carol van het vliegveld afhalen. Ze zijn een weekje in Wenen geweest. Mijn eerste reactie was wat hebben jullie vergeleken met ons slecht weer gehad. Wij hebben op 2 dagen en 3 nachten regen gehad en heerlijk wat sneeuw in Kananaskis. Wij zijn van de laatste week van April tot eind Mei of 2 Juni onderweg geweest en 9320 kms gereden. Ook wij zijn door de UP gereden en toen Canada weer in. Ik ga ook eens de andere trip lezen van jullie. T.z.t. wil ik ook een site hebben om een verslag te maken maar helaas heb ik daar nu nog geen tijd voor; lijkt me wel leuk om te doen. Wel kan ik je een link geven naar enkele – 20 of zo – Youtube filmpjes van onze USA en Canada reizen. Helaas heb ik daar ook teweinig tijd voor want ik heb zeker 25 TB aan film materiaal wat ik nog moet editen. Hier is de link; https://www.youtube.com/user/routeusa/videos?view=0&sort=dd&shelf_id=0
    Groet,
    Marco Pijnacker

    1. Ja, het regende erg veel. Wij waren daar begin Mei tot eind Mei. Maar we hadden ondanks de regen wel naar ons zin in de camper. De verslagen hou ik voornamelijk bij voor onszelf. Het is gewoon leuk om weer even zo nu en dan terug te kijken. Bedankt voor de link, die zal ik even bekijken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven