Hawaii – Maart 2011

We zijn weer net terug van vakantie op Hawaii’s Big Island. We hebben er heerlijk uitgerust en genoten van het lekkere weer. Zo rond Februari zijn we de lange Colorado winter meestal zo verschrikkelijk zat. De enige manier weer op de te warmen is een verblijf op een tropisch eiland zoals Hawaii. We waren zo koud geworden, dat we dit keer aan de rand van de vulkaan krater nog even ons bij moesten warmen.

Fijn huisje

We hadden een erg fijne plek gereserveerd dit keer. Een ocean front cottage zo’n 4 mijl ten zuiden van Kona. We zaten zelfs zo dicht op de oceaan, dat als de golven braken op de rotsblokken, wij de waterspetters op het deck kregen. Toch sliepen we ‘s nachts goed ondanks de oceaan die ‘s nachts erg tekeer ging buiten ons raam. Als het ook nog een beetje waaide dan waren de golven wel erg hoog. We hadden ook een enorme lanai (deck) waar we deels overdekt buiten konden zitten. Binnen hadden we een ruime woonkamer, een keuken, een slaapkamer en maar liefst 2 badkamers.

s’Ochtends maakten we braaf elke dag een uitgebreid ontbijt voor onszelf klaar. ‘s Avond gingen we meestal uit eten bij een van de vele restaurants in de buurt. Het was voor mij de eerste keer dat ik me aan een vorm van Sushi waagde; ik bestelde een vis trio waarvan een van de visgerechten een rauwe vorm van tonijn bleek te zijn. Het smaakte helemaal niet slecht, maar ik blijf toch een beetje huiverig van rauwe vis.

De meeste tijd hebben we gewoon lekker rondgehangen rond onze cottage en genoten van het weer. Alleen op donderdag heeft het even geregend in de ochtend, voor de rest hadden we heerlijk weer. Ook al was er geen airconditioning in de cottage, was het er prima uit te houden. Als je alle ramen tegen elkaar open zette, dan deden de “trade winds” hun werk. Af en toe hebben we een ritje in de omgeving gemaakt, gezwommen of gesnorkeld bij het strandje op loopafstand van ons huisje.

Tour van het eiland

Slechts een keer hebben we een wat uitgebreidere verzorgde toer gemaakt met een gids. Dit was met Hawaiian Forest and Trail, een organisatie die tours verzorgt op Big Island.

Met een busje waarin we met z’n tienen werden vervoerd gingen we via Saddle Road. Dit ligt aan de andere kant van het eiland waar de vulkaan het actiefst is. Onderweg maakten we stops en de gids vertelde honderduit over het eiland en alle planten en dieren die je hier vind. Het was erg leerzaam ook al zijn wij hier al wat vaker geweest.

We gingen even Volcano National Park in waar de gids het een en ander vertelde.  ‘s Avond zouden we hier nog even terug komen om de krater in het donker te bekijken. Nu gaan we eerst terug naar het dorp om te eten bij een tentje waar een artiest woont: “Cafe Ono”. Het leek meer op een huiskamer met een mooi verzorgde tuin eromheen waar de kunst van deze artiest werd getoond. Het eten was prima en na de maaltijd gingen we in de schemering weer terug naar de vulkaan.

Vulkaan

De vulkaan was onrustig, we hebben vanaf de eerste rang kunnen zien hoe het met zijn indigestie omging. Normaal is de magma toch wel enige honderden voet onder de rand van de krater. Echter op het moment dat wij daar gingen kijken was het slechts 230 voet onder de krater rand. Hoog genoeg om s’avonds een mooie rooie gloed achter te laten op de rook die uit de krater omhoog komt. Af en toe kroop het zelfs zo hoog dat de foto’s die ik in het donker maakte overbelicht raken. Op een moment begon de krater zelfs met lava oprisping. Je kon de spetters lava zelfs boven de rand uit zien komen. De volgende dag werd zelfs een deel van het Volcano park afgesloten vanwege de verhoogde activiteit van de vulkaan.

We hebben de laatste dag op het eiland afgesloten met een bioscoop bezoek: The King’s Speech. Na de film zijn we in Kona gaan eten en vervolgens naar het vliegveld gereden. Onderweg naar Los Angeles heb ik niet veel geslapen maar van het stuk van LA naar Denver heb ik helemaal niets gemerkt, zo diep sliep ik.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven