Jaaroverzicht 2020

We kijken terug op het sombere jaar 2020. Door de sociale isolatie lijkt het of er niet veel is gebeurd. Maar is dat zo? In het begin van 2020 waren wij nog vrolijk op reis. Eerst door de Caraïben later nog Taiwan en Vietnam. Dat gebeurde weliswaar allemaal in de eerste drie maanden van het jaar. Daarna ging de deur op slot, en moesten wij ons vermaken in ons kleine huisje op de plains.

Over het algemeen waren de maatregelen niet echt van die mate dat ons leven ontspoorde. Ja, WC papier was wat moeilijk te vinden, maar korte tijd later was er weer een overschot. En het zal wel niet een populaire mening zijn, maar ik vond het af en toe wel fijn om geen sociale verplichtingen te hebben. Ik merkte wel aan andere mensen dat ze erg veel moeite hadden met het sociale isolement. Daaruit blijkt wat een sociale beesten we eigenlijk zijn. Zeg maar kudde volk.

Januari

Ons jaar zag er als volgt uit. In Januari zijn we met Holland Amerika Line gevaren. Met de Koningsdam voeren we via wat eilanden die we al eerder bezocht hadden, naar Bonaire, Curacao en Aruba. Deze Nederlandse buitengebieden hadden we nog nooit eerder bezocht, en het was vreemd om gewoon Nederlands te kunnen praten in winkels en restaurants in een tropische setting, met veel zon en palmbomen. Op de terugweg naar Florida kwamen we ook nog in zwaar weer terecht. Het schip schommelde hevig van links naar rechts, zodat het water uit het zwembad klotste.

Februari

In februari moesten we nog een weekje de kou in Colorado trotseren, maar daarna vlogen we naar Taipei, de hoofdstad van Taiwan.  Dit eiland is volgens China een opstandige provincie, maar de Taiwanezen noemen het een onafhankelijke staat.  Wat mij betreft houdt het kwa cultuur ergens het midden tussen Japan en China.  Modern en ontwikkeld met een uitstekende infrastructuur en goed werkend openbaar vervoer, waardoor we overal zonder auto konden komen.  Als je meer erover wilt lezen, moet je ons reisverslag maar lezen: Taiwan.

Na twee weken in Taiwan, namen we niet de moeite terug te vliegen naar huis, maar vlogen meteen door naar Vietnam.  Op dat moment was het wel 100% duidelijk dat Corona in 2020 zijn weg door de wereld aan het maken was.  Vietnam leek er echter niet door getroffen, dus wij reisden vrolijk verder.  Lees hier onze belevenissen in dit mooie land: Vietnam.

Maart

De pandemie greep verder om zich heen en hoewel wij het erg naar ons zin hadden in ons appartementje in Ho Chi Minh City, begonnen we ons toch wel zorgen te maken of we nog wel terug zouden kunnen.  Meer en meer landen gingen op slot en ook de US zou op 13 Maart vluchten vanuit het buitenland gaan verbieden.  Precies dat was de datum van onze terugvlucht, en met de hakken over de sloot mochten we via Tokyo weer de US binnenkomen.  De isolatie van 2020 zou nu ook voor ons gaan gelden.

Eerst merkten we er niet veel van.  We gingen op Woensdag’s nog braaf naar de “Senior Breakfast”.  Een bijeenkomst met andere gepensioneerden in onze wijk Murphy Creek in het restaurant van de Golf Club.  En we gingen gewoon bij een restaurant lunchen met onze vrienden Shirley en Dave.  Maar uiteindelijk kwam er ook een eind aan restaurantbezoeken en konden we alleen nog Take-out eten halen.

April

We worden creatiever, en zelfs al mogen we niet elkaar meer in levende lijve ontmoeten zijn er oplossingen te bedenken.  Gepke die regelmatig met haar vriendinnen een “Girls Night Out” organiseren, verplaatsen die naar “Virtual Happy Hour”.  Zoals iedereen die werkt bekend is met het fenomeen van WebEx en Zoom meetings, gaan nu ook in de privé sfeer dit soort hulpmiddelen een rol spelen.  Ik mag nog even voor mijn jaarlijkse onderhoudsbeurt naar de doktor, maar vanaf dan zijn dit soort onbelangrijke zaken voor de zorgsector afgelopen.  Alleen de hoogstnodige gevallen, want de ziekenhuizen lopen langzaam vol en de IC’s raken overbezet.

Mei

In Mei weet Gepke dan toch weer een afspraak te maken bij de kapper,  iets dat eerder in het jaar niet mogelijk was.  Officieel zouden we deze maand op mijn broer’s 72ste verjaardag naar London vliegen, om vervolgens koers te zetten naar Schotland en daar rond te rijden.  Het zal niemand verbazen dat we die plannen in de ijskast hebben moeten zetten.  Van United krijgen we “vouchers”, die we dan binnen een jaar moeten opmaken; optimisten!

In ieder geval houden dingen in de wijk onze aandacht.  Er zijn verschillende verkiezingen in de wijk: District vertegenwoordigers en leden van de Vereniging van Huizeneigenaren. Ook elders staat alles in het teken van verkiezingen, variërend van de 2020 Presidentverkiezingen, Senatoren en andere Volksvertegenwoordigingen tot Burgemeesters en Rechters.  Het houdt ons en anderen bezig.

Juni

Ook al gebeurt er bij ons thuis niets wereldschokkends, de wereld om ons heen is wel in beweging.  De dood vorige maand van George Floyd uit zich in het versterken van de Black Lives Matter beweging, die uiteindelijk ook zijn weerslag krijgt op onze wijk.  Angst en onbegrip van verschillende groepen leiden tot ruzies in de wijk, vooral online.  Het is alsof alle stress van de laatste tijd wordt gericht op mensen die anders denken.  Conservatieven tegen Progressieven, ouderen tegen jongeren, blank tegen donker… Onze wijk lijkt even een echte afspiegeling van de samenleving.

Heel even gaan ook de restaurants weer open voor wat kleiner publiek.  We maken er snel gebruik van door een etentje bij P.F. Chang’s.  Ook gaan we even op bezoek bij Joke en Loek, maar blijven wel buiten.  Volgens de experts loop je dan minder kans elkaar aan te steken.  Gelukkig is het hier in Colorado meestal mooi weer, dus buiten zitten is nooit een probleem.

Juli

Geen grote 4th of July feesten dit jaar.  Bijeenkomsten van teveel mensen worden niet op prijs gesteld.  Meer en meer mensen beginnen ondanks de tegenstand van Trump maskers te dragen.  Het blijkt dat Trump zelf ook niet immuun is voor Covid-19 en hij belandt in het ziekenhuis.  Maar hij is er ook weer zo uit. Waarschijnlijk heeft ie een paar slokken bleekmiddel gedronken.  Volgens hem hèt middel tegen de “China Virus”.

Doordat iedereen nu thuis zit heeft natuurlijk niemand tijd gehad om voor 15 April zijn belastingaangifte in te vullen.  Daarom mocht je het in 2020 alleen nu zonder gevolgen uitstellen tot Juli van het jaar.  Je begrijpt dat er nog steeds hele volksstammen waren die op 15 Juli het nog niet hadden ingevuld…  Ik had het gewoon al in April ingevuld en opgestuurd.

Even lijkt het erop dat Gepke door de stress van 2020 hartproblemen krijgt.  Zelf voelt ze zich echter niet stressvol, maar moet van de cardioloog wat tests doen en moet een soort hartmonitor dragen voor een paar dagen.  De gegevens van het apparaat geven echter aan dat er niets aan de hand lijkt te zijn.  Gepke is het alweer vergeten, maar bij mij blijft het nog even hangen.  Ik besluit maar om wat af te vallen zodat ik ook mijn kans op hart- en vaatziekten verminder.  Goeie voornemens, maar nu in het echt…

We blijven niet helemaal zielig thuiszitten.  De sociale isolatie heeft namelijk ook zijn voordelen.  Het is een stuk minder druk bij toeristenplekken zoals Hanging Lake.  Reden voor ons om daar eens een kijkje te gaan nemen.  Het is een behoorlijke uitdaging over een steile weg naar boven.  De afstand lijkt niet ver maar het gaat ook een heel eind omhoog en het pad is erg ongelijk.  We zien wel mensen onderweg, maar naar het schijnt niet te vergelijken met een normaal jaar.  Het eindpunt Hanging Lake is in ieder geval meer dan de moeite waard.

Het domain loekvanhelden.com gaat dit jaar verlopen.  De huidige provider heeft zijn prijzen vervijfvoudigd, dus ik ga op zoek naar een goedkopere domain provider.  Het wordt uiteindelijk Google, die mij een whopping $12/jaar in rekening brengt.  Dus de website blijft nog even bestaan.

Augustus

Deze maand staat voor mij in het teken van “minder eten”.  Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar ik heb een plan.  Als ik meet wat erin gaat (calorieën), kan ik dat afzetten tegen wat iemand van mijn postuur moet verbranden.  Een simpele berekening van A-B vertelt mij dat B (energie eruit) groter moet zijn dan A (energie erin).  Het lijkt zo simpel op papier.  Moet lukken.

De laatste keer dat het nog buiten kan, want het is nog warm genoeg, dus we gaan lekker eten bij de Van Zijl’s.  Normaal hebben zij veel bezoek uit Nederland het hele jaar, maar daar was in 2020 geen sprake van.  Zij hebben ook niet veel kunnen genieten van hun eigen huisje in Nederland die ze niet lang geleden hebben gekocht.  Iedereen zit vast op de plek waar ze zitten.

September

Het is voor Gepke altijd de uitdaging haar leven zodanig te plannen, dat ze op haar verjaardag niet thuis is.  Je kunt wel raden dat dat in 2020 niet is gelukt.  We hebben er ook niet een groot feest van gemaakt, want ze wilde er geen aandacht aan besteden.  Het was in zoverre wel een mijlpaal dat de overheid nu een groot gedeelte van haar medische verzekering gaat vergoeden.  Zij valt nu onder Medicare, een van de weinige sociale volksverzekeringen in de USA.  Ik mag nog steeds het volle pond aan privé verzekering blijven betalen, aangezien ik jaren jonger ben dan Gepke…

October

De verkiezingen komen steeds dichterbij.  Velen denken dat de eerste Dinsdag in November verkiezingsdag is in Amerika.  Dat is niet helemaal correct, al klopt dat in de praktijk wel vaak.  Officieel is het “the Tuesday next after the first Monday in the month of November”.  Dus als de eerste Dinsdag in November op 1 November zou plaatsvinden is verkiezingsdag pas op 8 November, want de eerste Maandag is dan op 7 November.  Ingewikkeld he?

Om het risico van besmettingen te verminderen wordt het stemmen per post sterk gestimuleerd.  Wij weten al jaren niet beter dan dat je per post stemt, en het was voor ons een eye opener dat in andere staten dat niet gewoon is.  Colorado is een van de progressievere staten op dat gebied.  Blijkbaar heeft Trump niet zoveel vertrouwen in het stemmen per post, want hij krijst als een aap op all sociale media die hij kan vinden over hoe slecht het stemmen per post is.  Dus doen wij dat lekker.  Al is het alleen om hem dwars te zitten.  Drie keer raden op wie wij hebben gestemd.

November

Het leek er even op dat het spannend zou worden, maar uiteindelijk wint Joe Biden en zijn maatje Kamala Harris de Presidentsverkiezingen.  Het blijft echter een verdeeld land en veel republikeinse stemmers zijn het niet eens met de uitslag.  Het is weer hetzelfde als na de verkiezingen van 2016 toen Trump won en de democraten moord en brand riepen.  Maar het process is vrij zwart wit: de meeste stemmen winnen.

We zijn in ieder geval hoopvol genoeg voor de toekomst, dat we onze gecancelde reis naar Schotland opnieuw boeken, dit keer voor Mei 2021.  Misschien dat het dit keer wel lukt.  Tenslotte, hoe lang kan het duren om 7 miljard mensen in te enten nu ze een vaccin hebben?  Dat is toch zo gebeurd?  (Dit is de optimist in mij)

Uit verveling hebben we deze maand onze “server room” even uitgemest en opnieuw ingedeeld.  Vreemd hoe als je iets technisch uit elkaar haalt en weer in elkaar zet, je altijd onderdelen overhoudt?

December

Traditioneel is dit de maand waarin de Mercedes zijn jaarlijkse beurt krijgt.  De Mercedes heeft slechts elke 10000 miles een beurt nodig, of elke 12 maanden.  In ons geval is het de 12 maanden, want dit jaar hebben we slechts 1047 miles (1675 km) op de teller gezet.  Tja, we moesten veel binnen blijven, en het is voornamelijk Gepke die de boodschappen doet en die neemt haar “soccer mom SUV” om dit soort klusjes te doen.

We kijken nu reikhalzend uit naar de vaccinatie tegen Covid-19.  Als het goed is mogen wij ons daarvoor melden in fase 2 (60-69 jarigen).  Met een beetje geluk gaat mogelijk ons reisje naar Schotland in 2021 dan toch plaatsvinden.  Ik mag van harte hopen dat alles in 2021 iets soepeler verloopt dan 2020.  Het was niet zo dat er niets gebeurde, het was gewoon een jaar met gebruiksaanwijzing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven